Інстаграмний тренд фотографування їжі заохотив трьох американців заглибитися у вивчення американського та європейського живопису.
Брайан Вонсінк, Ендрю Вейслогел та Анупама Мукунд дослідили 140 натюрмортів, написаних в США та Європі з XV по XX століття. Результат здатні вразити!
З’ясувалось, що художники не намагались відобразити справжній раціон реальної людини — свій чи замовника. На полотна потрапляли більш екзотичні продукти. Замовнику це дозволяло продемонструвати добробут сім’ї та вишуканий смак. Тому курка, яйця, кабачки зображувались рідко, а здебільшого — молюски, лимони, ананаси, омари.
На проведення дослідження авторів надихнув аналіз порцій на картинах, що зображують Таємну вечерю. Вивчивши 52 найвідоміших версій відомого біблійного сюжету, Вонсінк, Вейслогел та Мукунд виявили, що за тисячоліття порції і розміри посуду — збільшились (порції їжі — на 69%, хліба — на 23%, а самі тарілки — на 66%).
Що цікаво, розмір страв виявився залежним від економічного станоу країн в момент написання тієї чи іншої картини, проте дослідники вважають це простим співпадінням.